Vad är Obalanser?

Obalanser i kroppens muskler skapas när du under längre tid utför någonting som belastar kroppen på ett sätt som inte är optimalt. Det kan vara så simpla saker som att sitta ned mer än kroppen är skapt för, sova i dåliga positioner eller att bära barn under lång tid.

Hur påvisar sig obalanser?

Om du ställer en helt rak planka lutad mot en vägg kommer den tillslut att bli böjd om den får stå där tillräckligt länge. Precis samma gäller med muskler som tvingas befinna sig i felaktiga positioner och vinklar under längre perioder. Har du smärta någonstans i kroppen som inte kommer direkt från en skada eller sjukdomstillstånd? Då är det med stor sannolikhet att ditt smärttillstånd kan spåras tillbaka till obalanser i dina muskler. Smärta kan uppkomma på olika delar i kroppen, men vanliga ställen är knän, ländrygg, bröstrygg eller axlar/nacken. Smärtan kan visa sig på många sätt och kan upplevas som stelhet, trötthet, vara molande, knivskärande eller kanske till och med stråla till andra kroppsdelar.

Vad påverkas mer under graviditeten?

Under graviditeten och tiden som nybliven mamma är det vanligt att obalanser uppkommer eller förvärras. Speciellt obalanser som påverkar knäns rörelse, bäckenets position och musklerna som påverkar bröstryggen. Att ha ett framtippat eller snett bäcken kommer med stor sannolikhet leda till en ländrygg med värk. Att skulderbladen dras isär från ryggraden pga allt bärande kommer med stor sannolikhet leda till värk i bröstryggen. Att fötterna påverkats och blivit mindre ”spänstiga” påverkar knäns vinklar och därmed löper både knän och höfter/ländrygg större risker för att överbelastas.

Bäckenbotten och magmuskeldelning

En bäckenbotten eller magmuskulatur som är uttöjd och högt belastad kan ge många problem. Urininkontinens och stabilitet i core-muskulaturen är kanske det du tänker på i första hand. Det kan innebära stora problem i vardagen och något du behöver fokusera på att träna på ett effektivt och bra sätt.

Indirekt påverkar de dessutom kroppens förmåga att bibehålla en stabil och skonsam position och hållning, vilket ökar riskerna för fler eller förvärrade muskulära obalanser.

Boka en Mama Scan

Vår Mama Scan är ett första steg mot en smärtfri vardag. Boka den separat utan att förbinda dig till ett längre program innan du känner dig säker på vår kompetens och vad vi kan hjälpa dig med.

Just nu erbjuder vi Scanningen till halva priset för alla som bokar under juni månad.

När du bokar din scanning via länken nedan så beskriv hur dina problem ser ut idag.

*Av scanningens 500 kr går 50 kr oavkortat till barncancerfonden.

Mama in Balance är ett eget koncept som ägs av PT Dan Health Group AB som också äger konceptet Mama Edition. Specialister på mamma- och gravidträning sedan 2012.

Öppettider